miercuri, 11 iulie 2012


        Destinul unei natii intre Inalta Poarta si coana Europa

        Daca as putea, le-as povesti judecatorilor cum o mana de oameni strigau in piata “Lasati justitia sa isi faca treaba! Luati mana de pe Curtea Constitutionala”. Poate in felul asta justitia ar prinde curaj sa isi faca treaba temeinic si nu dupa ureche, superficial sau la indemnuri politice. De o parte sau de alta. Poate in felul asta ar reusi sa valorizeze corect datoria morala pe care o au judecatorii si procurorii fata de cetateanul de rand. Nimeni pana la cetateanul anonim nu s-a pronuntat atat de fara echivoc in favoarea respectului fata de lege, indiferent de pozitia ocupata in societate.  Lipsa reperelor institutionale genereaza neincrederea cetateanului in institutiile statului iar lucrul asta duce direct catre anarhie. Este exact ceea ce se intampla in aceasta ultima perioada. De la anarhia parlamentara pana la anarhia diseminata in intreaga societate nu mai este decat un pas mic de facut. Iar pasul asta il vor face indivizii daca lucrurile nu se opresc aici si nu se restabileste un minim cod de valori acceptate de toata lumea. S-a tot vehiculat ideea total falsa ca Parlamentul Romaniei este suveran, NU!!! Nu este suveran! Nu are voie sa ia orice decizie. Parlamentul, ca si oricare alta institutie a statului, are activitatea reglementata de Constitutie si de legi. Offfff… Este atat de simplu… Sau ar putea fi atat se simplu daca romanul nu ar fi atat de lacom, atat de avid de putere de dragul puterii, atat de irational curva, atat imatur, atat de intolerant, atat de egocentric…  Iar pacatele astea se amplifica si se acutizeaza cu cat romanul se afla mai sus. Ai zice, dupa cum se comporta, ca pe masura ce urca mai sus in ierarhia sociala, sentimentul lor ca sunt complet intangibili, ca sunt nemuritori, ca sunt deasupra legilor omenesti. Mania grandorii este dublata de o inconsistenta terifianta atunci cand demnitarul se taraste in fata superiorului sau. Iar lucrul asta se intampla pana la nivel statal de cele mai multe ori. Noi a trebuit sa ne ducem la Inalta Poarta sa ne bata la fund sau sa ne traga de urechi. Apoi a trebuit sa mergem spasiti la Moscova ca sa ni se spuna ce avem voie si ce nu avem voie sa facem. Acum trebuie sa mergem la coana Europa sa ne spuna ce este si ce nu este normal sa facem. Iar toate astea sunt cu putinta pentru simplul motiv ca nu avem acea decenta minimala sa privim fiecare si dincolo de lungul nasului, sa il vedem si pe celalalt pentru ca in felul asta sa ajungem la o constiinta civica ce poate fi factorul regulator in cazuri de criza, dincolo de optiunile si partizanatele fiecarui individ in parte. Existenta unui factor civic puternic este inclusiv sursa alternativelor, pepiniera unde ar putea sa se nasca si sa creasca oamenii politici. Asta si este motivul pentru care clasa politica actuala nu are niciun fel de motiv sa isi pericliteze situatia oligarhica lasand ca randurile sa ii fie supuse presiunii competitiei si profesionalismului si competentei de catre noi veniti care ar putea sa le ia locul.
     Astazi am incercat sa imprastii in cat mai multe locuri (Parlament, Ponta, Antonescu, Curtea Constitutionala, PSD, PNL, PDL, UNPR, Guvern, Incitiativa Civica de Centru Dreapta si inca in alte multe institutii si persoane) mesajul de mai jos. Ii rog pe putinii mei cititori sa duca mesajul mai departe. Sub forma scrisa de mine sau in orice alta forma dar in spiritul ideii celor scrise de mine. Va multumesc.Iata-l:

"Eu ca cetatean anonim cu un coeficient de inteligenta (undeva intre 140 si 150) ceva mai mare decat al majoritatii politicienilor romani, eu ca cetatean anonim mult mai stabil psihic decat majoritatea dintre ei, eu ca cetatean neimplicat politic ce intelege ca stabilitatea societatii in care traieste este PLURALISMUL politic, cer tutor celor care citesc aceste randuri sa imprastie mesajul ca avem nevoie de moderatie, de PSD, PDL, PNL, UDMR, UNPR si orice alt partid care respecta regulile jocului democratic. Fac apel catre toti cei care gandesc limpede, indiferent de optiunile sau simpatiile politice, sa ceara pe toate caile respectul legalitatii, sa indemne la compromis, sa indemne la negociere. Nu mai este cazul sa fim invrajbiti unii impotriva altora. Romania nu este rosie sau galbena sau portocalie sau verde sau albastra. Romania suntem TOTI. Cu totii avem aceeasi tara. Daca multi dintre noi s-au saturat de o figura sau alta, solutia nu este partizanatul orb si intolerant. Nimeni din afara clasei politice nu castiga din radicalizarea noastra!!!! Televiziunile fac rating si castiga tocmai din talibanismul nostru. Nu va mai lasati invrajbiti pentru ca nu aveti ce sa impartiti. Cereti celor pe care fiecare i-ati ales sa va respecte in primul rand pe voi si interesele voastre. Pentru asta i-ati ales nu ca sa va invrajbeasca unii impotrica celorlalti. Solutia nu este interventia Europei. Solutia suntem NOI!!!! Chiar vreti sa ajungem IARASI sa ne dam in cap unii altora? Cine castiga? Voi? NU!!!! Ei!!!!!! Ati uitat `89? Ati uitat mineriadele? 

Niciun comentariu: