vineri, 27 aprilie 2012




       E groasa rau pentru Romania


       Prima motiune care trece. Cel mai scurt mandat de prim ministru. Ar fi de asteptat sa afirm ca doar astea doua premiere au avut loc azi. Ei nu, mai sunt cateva. Este prima motiune de cenzura indreptata impotriva unei legi votata cu mult inainte. Este prima motiune de cenzura complet neargumentata. Este prima motiune de cenzura la care argumentarile in plen ale initiatorilor ei se refera numai la subiecte care nu au legatura cu motiunea de cenzura. Este prima motiune de cenzura la care patriarhul politichiei romanesti (l-am numit pe domnul Ion Iliescu) sugereaza fara echivoc ca ar fi o greseala extrem de periculoasa pentru USL sa treaca aceasta motiune. Dincolo de toate astea, este oricum motiunea de cenzura cu cea mai mare incarcatura de ipocrizie. Ar mai fi cateva elemente care fac din aceasta motiune de cenzura "prima motiune de cenzura" dar ma opresc numai aici pentru ca vreau sa si argumentez cat de cat afirmatiile mele.
       Mie unul mi s-a parut notabil cu fostul prim ministru, inca in functie, a argumentat si a demontat , prin prisma intereselor ROMANIEI si al prevederilor legale existente,  fiecare articol al motiunii de cenzura. Civilizat, ferm, amintind legile si reglementarile legale (votate cam toate in timpul guvernarilor PSD-iste si PNL-iste) in conformitate cu care articolele motiunii de cenzura devin complet aberante. Argumentarea primului ministru a fost caustica prin insasi sobrietatea ei si modul "la obiect" cum a fost prezentata. Se pare insa ca politicianului roman nu ii prieste deloc argumentul si ii este proprie numai injuratura, discursul sforaitor golit de continut si atacul la persoana ca inlocuitor al lipsei argumentelor pe subiectul dezbatut. Majotitatea discursurilor au fost complet pe langa subiect. Si ale USL-istilor in frunte cu domnii Ponta si Antonescu si ale cuvantatorilor PDL-isti. Singurele luari de cuvant care mie unul mi s-au parut de exceptie au fost cele ale domnilor Nastase,  Iliescu si Marko Bela. De exceptie in sensul ca domnul Nastase a combatut una din afirmatiile domnului Ungureanu tot cu argumente si nu cu invective sau bascalie de toata jena (este vorba despre o prevedere legala), fara sa se lanseze in afirmatii sforaitoare, domnul Iliescu (orice s-ar spune si oricare ar fi trecutul politic al domniei sale, ramane totusi un clarvazator in materie de politica) prin reliefarea pericolului la care se expune USL in cazul in care motiunea trece iar domnul Bela prin felul demn in care le-a reprosat lipsa memoriei distinsilor parlamentari USL-isti.
        Parerea mea este ca marele perdant nu este PDL ci Romania. Distinsii domni parlamentari ai PDL chiar trebuiau sa inteleaga ca a fi la putere nu inseamna sa conduci in mod discretionar propria feuda si cu atat  mai putin sa crezi ca esti vesnic, insa Romania chiar pierde. Primul semn este faptul ca astazi leul s-a depreciat. Este o dovada de neincredere a investitorilor straini fata de o (aproape certa) guvernare USL-ista. Iar pe acesti investitori si speculanti la bursa chiar nu ii mai poate banui nimeni de partizanat politic. Pe de alta parte, daca USL se va tine de cuvant si nu va merge pe o plafonare a despagubirilor pentru retrocedari, in luna iulie, in conformitate cu cererile CEDO, ROMANIA va trebui sa plateasca o carca mare de bani. Din buzunarele cui? Nu cred ca o guvernare USL-ista va reusi sa gaseasca o solutie in doar doua luni la o problema la care nu numai ca nu au gasit o rezolvare in ani de guvernari ale domniilor lor dar chiar au facut pe dracu in patru sa instituie un climat de nedreptate si de abuz. Singura lor solutie ar fi sa mearga pe solutia (si asta inechitabila de altfel) la care ajunsese si guvernul Ungureanu si care astazi a constituit unul din articolele motiunii de cenzura. Isi va mai aduce aminte cineva in monetul ala de marea inconsecventa? Ma indoiesc. Apoi... schimbarea garniturii guvernamentale impreuna cu absolut totul pana al nivel de directoras de institutie de stat, nu va face altceva decat sa incetineasca si mai mult ritmul economiei romanesti si asa marcata de o stagnare in ultimele luni. Din punctul meu de vedere, PDL ar putea fi socotit un castigator al acestei motiuni. Depinde numai cum va sti sa speculeze acest moment ca si cele care vor mai veni. Teama imi este ca la cat sunt de batuti in cap nu vor avea in vedere decat revansa. Au demonstrat acest lucru in toti acesti ani. Dincolo de toate aceste consideratii, mi se pare ca marele castigator ar putea sa devina domnul Ungureanu. Daca va sti sa speculeze marele capital politic pe care nedreptatea viscerala care i s-a facut astazi i l-ar putea aduce, ar putea sa infiinteze rapid un partid la care sa se ralieze toti cei nemultumiti si de PDL si de USL, partid care ar putea polariza voturile celor indecisi si a celor care nu merg la vot datorita unei scarbe totale fata de tot ceea ce este politica damboviteana si politicienii care o deservesc pentru ca dincolo de mandatul foarte scurt, domnul Ungureanu chiar a aratat ca este un altfel de politician.
       PDL isi merita soarta cu prisosinta. Au avut suficient timp sa demonstreze mult mai mult. Presedintele Basescu i-a ajutat mai mult decat ar fi fost firesc. Nu minoritatile nationale i-au tradat ci propria lor incapacitate politica si propria lor aroganta. Si nu cred ca vor invata ceva din lectia asta.
       In atitudinile post factum ale domnilor Ponta si Antonescu pe mine unul nu m-au surprins absolut deloc. Ingamfarea de prosti cu pretentii, figurile lor zambitoare, de parca ar fi castigat al treilea razboi mondial, fiind inca o dovada de infantilism politic. Deh... prostul fudul. Daca as putea, as lua fiecare membru PSD si PNL in parte si le-as atrage atentia asupra raului pe care cei doi pot sa il faca partidelor pe care le conduc. Dumnezeu sa aibe grija de ROMANIA!!!
     

Niciun comentariu: