marți, 13 martie 2012




       Scurte comentarii...


       Nu am absolut nimic impotriva copiilor alora de la Tg. Mures care or sa invete medicina in limba maghiara. Pe mine ma intereseaza ca absolut oriunde in tara asta, sa ma pot intelege cu medicul care ar trebui sa ma trateze. Simplu ca buna ziua. Restul argumentarilor mi se par fumigene complet aiuritoare. Se vorbeste despre segregare, despre vanzarea tarii, despre o iminenta ocupare a Ardealului si multe alte bazaconii complet aiuritoare. Este clar ca la mijloc este doar lupta asta complet nefireasca intre putere si opozitie iar victimele colaterale suntem chiar noi. Esenta ar fi doar respectarea LEGII, lege care trebuie sa aibe exact aceleasi valente pentru toata lumea. Este clar ca PDL are nevoie de sprijinul UDMR, UDMR are nevoie de votul propriului electorat deja scindat intre vreo trei formatiuni politice unguresti iar USL are nevoie de tot felul de argumente viscerale cu care sa obtina cat mai multe voturi, folosindu-se la maxim si exploatand la maxim xenofobia  cetatenilor acestei tari. Sau macar a unei parti a cetatenilro acestei tari. Cred ca dincolo de toate marotele pe care le falfaie atat PDL cat si USL, in spate se ascund niste interese cat se poate de lumesti: locuri de munca castigate pentru cadre didactice de etnie maghiara, posibilitatea de a cheltui banii alocati, de ce nu, posibilitatea de deturnare a unor fonduri in interesul unui anumit grup etc etc etc.  Asa ca zau, lasati-ma cu porcariile astea prin care nu faceti altceva decat sa ne invrajbiti unii impotriva altora ca sa ne puteti manipula mai usor. Asa cum am mai spus, sunt total impotriva oricarei discriminari. Si cu atat mai mult impotriva discriminarii pozitive. Este o nedreptate care se cominte in numele unui principiu complet anacronic: drepturi suplimentare pentru minoritati. Imi doresc sa mai apuc ziua cand orice cetatean al unei tari, indiferent de etnia careia ii apartine, sa fie doar cetatean care se supune legilor tarii al carei cetatean este prin optiune proprie.
       Aud in ultimele zile o argumentare complet ilogica, citez: "...atunci cand este vorba de legi care privesc interesul national, voi participa la vot". Ups!... Sa intelegem din asta ca in Parlamentul Romaniei se voteaza si altfel de legi? Nu sunt legi care privesc legalitatea din Romania? Care ar fi acele legi ale Republicii Romania care nu privesc interesul national? Stiti voi ce stiti... Si atunci noi de ce va mai votam?
      Ma astept ca numirea doamnei Monica Tatoiu la CNA sa mai asaneze putin dejectiile verbale ale posturilor de televiziune de stiri si comentarii politice. Femeia asta chiar mi se pare o muiere pe cinste. Desteapta foc, bine instruita in varii domenii, extrem de argumentativa atunci cand deschide gura si cu criterii valorice destul de solid si impartial construite.
      Pana la urma se pare ca toata lumea accepta reparatia financiara prin revenirea la salariile de dinainte de 2010. Din pacate iarasi s-a ales solutia cea mai proasta: cheltuiala suplimentara de la buget. Iarasi toata povara este aruncata in saptele sectorului privat care nici de data asta nu este deloc stimulat sa produca venituri bugetare. Sa fiu bine inteles! Chiar nu am nimic impotriva acestei reparatii financiare. Dimpotriva! Daca ar fi dupa mine, medicul ar trebui platit suficient de bine incat sa nu mai fie nevoie sa conditioneze actul medical, politistul sa fie platit suficient de bine incat sa fie motivat sa ma apere pe mine ca cetatean, profesorul sa fie suficient de bine platit incat sa fie motivat sa ii invete carte pe copiii pe care eu ii trimit la scoala, judecatorul sa judece dracului impatial si nu dupa ureche sau dupa culoarea pe care o are urina-i proprie cand se trezeste dimineata si, in general, toata lumea sa fie platita suficient de bine incat sa mai vad dracului si eu si oameni zambind, oameni care se bucura de zilele care trec. Din pacate insa si de data asta greul va fi dus tot de sectorul privat. Si nu ma refer la asfaltangii imbuibati, la speculantii bordurieri, la puternicele transnationale, la banci sau la cei care si-au facut si isi fac averile speculand nestiinta celorlalti sau protectia politica perena. Reducerea CAS si TVA de exemplu, chiar daca in prima faza ar fi adus mai putini bani la buget, ar fi creat mai multe locuri de munca, ar fi avut implicatii pozitive asupra costurilor de productie si ar fi stimulat implicit atat productivitatea (deci cresterea economica) cat si consumul. Iar toate astea la un loc ar fi generat in cele din urma venituri suplimentare la buget. Tara asta are nevoie de atat de multe incat noi nu ar fi trebuit sa intram in criza. Evident ca foamea de bani pentru buget o sa aibe ca tinta doar micul antreprenor, micul comerciant, micul investitor. Este singurul care este complet neprotejat dar si extrem de la bunul plac al oricarui functionaras cu reflexe de secretar de partid comunist. Garda Financiara nu se va duce sa dea amenzi la marele evazionist ci se va duce sa aduca bani la buget si spaga prioprie la micul florar, la micul comerciant dintr-un targ en-gros care, de bine de rau, mai da o paine la inca doi prapaditi, la micul producator care incearca sa faca bani din piatra seaca, fiscul va inaspri controalele dar nu la marii datornici protejati de partidele care se succed la putere, Garda de Mediu, Sanepidul si toti ceilalti care uita continuu ca isi iau salariile marite din chiar activitatea astora micii complet neprotejati si supusi tuturor abuzurilor posibile, vor trebui sa se repeada in haita ca sa poata ceilalti sa ia salarii marite. In timpul asta povara, sacrificiile vor fi facute in continuare de sectorul privat mic si mijlociu. A dracului solidaritate sociala.

Niciun comentariu: