duminică, 28 octombrie 2012




     Nu inteleg...

     Astazi am avut o discutie, foarte instructiva pentru mine, cu un magistrat pe care eu il pretuiesc chiar daca el nu stie. Discutia a fost despre coruptie si imunitate parlamentara. Din capul locului trebuie sa spun ca niciun moment, niciunul dintre noi nu a adus in discutie numele unui partid sau altul. Am discutat numai principiul. Totul a pornit de la faptul ca in creierii mei exaltati de naivitate, i-am spus ca am intentia sa initiez o miscare, in randul societatii civile, de limitare a imunitatii parlamentare numai la declaratiile politice dar si acestea numai in masura in care nu contin elemente de instigare la nerespectarea legilor, la siguranta cetateanului si la siguranta statului. Am aflat cu aceasta ocazie ca Parlamentul nu are voie sa JUDECE cauza in sine si sa se pronunte  asupra oportunitatii cercetarii politicanului ci are rolul numai sa ia act de decizia Parchetului tocmai pentru a se preveni eventualele abuzuri ale acestuia. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu are dreptul legal sa se opuna infaptuirii actului de justitie. Iar lucrul asta este valabil pentru absolut TOTI politicienii, indiferent de partidul caruia ii apartin. Discutia despre care am pomenit, am incheiat-o cu uramatorul text: “Am citit postarile, am citit trimiterile cu pricina, am recitit capitolul "Imunitatea parlamentara"  din Constitutie si am gandit temeinic. Si am o singura concluzie: JUSTITIA se opreste la usile Parlamentului iar tot sistemul de justitie este complet neputincios in cazul in care, pus intr-o atare situatie, nu are resursele, forta si vointa, nu are suportul legal sa impuna respectarea legii si ducearea la indeplinire a actului de justitie. Posibil ca normele despre care pomeneati (si pe care chiar nu le-am citit) sa va lege de maini si de gura (nu neaparat pe dumneavoastra personal). Dar tot ramane descurajant pentru cetateanul anonim. Pfffff.... sa traiasca alesii POPORULUI. :v :v :v... A fost un ras amar. Chiar nu inteleg de ce absolut toti cei care isi desfasoara activitatea in JUSTITIE nu fac un scandal imens. Au toate argumentele legale sa se revolte. Probabil ca majoritatea stiu toate acele prevederi internationale pe care le mentionati. Imi pare rau ca v-am cheltuit timpul cu acest schimb de mesaje. Stiu ca nu intra in "fisa postului" sa faceti societatii civile educatie juridica. Nici in a dumneavoastra nici in a oricarui alt magistrat. Intrebati-va numai, va rog, daca cetateanul generic are dreptul sa i se spuna toate astea sau nu. Si cine ar trebui sa faca lucrul asta pentru ca, presupun ca ati observat, cetateanul acela generic isi vrea justitia ca reper. Stiu... par cuvinte mari... imi cer scuze pentru asta. Oricum, esenta ramane.”
    Nu inteleg cum magistratii pot sa accepte sa lase Parlamentul sa ii impiedice sa aplice legea.
    Nu inteleg de ce puterea judecatoreasca accepta existenta unor legi care ii indeamna pe unii infractori, sau chiar numai cercetati, sa se refugieze in politica tocmai ca sa capete imunitate in fata actului de justitie. Parca era vorba ca este legata la ochi, nu?
    Nu inteleg de ce DE PREA MULTE ORI in fata judecatorului ajung dosare care se dovedesc netemeinic facute, fara probe suficiente, fara dovezi concludente, ceea ce il obliga pe magistrat sa dea solutia curatirii reputatiei unui politician pe care toata lumea il stie ce ii poate capul veros.
    Nu inteleg de ce in asemenea situatii nimeni nu plateste pentru neprofesionalismul asta sau pentru lucrul intentionat prost facut.
    Nu inteleg de ce nu fac procurorii o evaluare preliminara a sanselor de reusita a demersului lor pentru a nu mai cheltui inutil banii publici cu procese care si dureaza foarte mult si de prea multe ori il scot basma curata pe cel incriminat.
    Nu inteleg cum un procuror are ca principal cap de acuzare niste convorbiri telefonice interceptate. Este suficient, doamnelor si domnilor magistrati? Sunt aceste interceptari obtinute legal? Legalitatea interceptarilor, in multe cazuri, nu este neconstitutionala? Nu cumva unele legi care dau dreptul la interceptari aduc grave atingeri drepturilor civile? Sunt intrebari pe care mi le pun in urma lecturarii unei postari ale unui distins slujitor al legii.
   Nu inteleg cum nimeni nu vrea sa porneasca o camapanie temeinica de educare juridica si constitutionala a societatii civile. Factorul politic evident nu are niciun interes.




Niciun comentariu: