miercuri, 27 februarie 2013



         …ungurii si Basescu.

     Prin iunie anul trecut, analizand comportamentul politic al noii guvernari si al sustinatorilor acesteia, scriam “Atentie la Rusia!”.  Nu ma bazam decat pe instinctul meu si pe capacitatea mea de analiza dar in lipsa unor informatii si date factuale. Intre timp seful SRI (poate nu uita nimeni ca a fost propus din partea PSD) a confirmat ca in vara au fost dese miscari de modificare a configurarilor geostrategice (de unde se vede ca patrioti exista in toate taberele). Mai mult chiar, atacurile furibunde ale Antena 3 (incep sa fie destul de bine conturate legaturile acesteia cu Vocea Rusiei si cu actiunile serviciilor de informatii rusesti) la SRI, confirma indirect orientarile pro-rusesti ale diverselor grupuri, partide si oameni politici aflati in fruntea tarii la ora actuala. Mai mult chiar, avertismentul voalat al Vocii Rusiei in virtutea caruia dupa Bulgaria urmeaza Romania, te duce imediat cu gandul ca undeva se coace ceva. In contextul asta as circumscrie apetitul exagerat al presei scrise si vizuale pentru niste biete animale din curtea unui boschetar in detrimentul protestelor din tara sau in detrimentul discursului presedintelui, fapt nemaiintalnit pana acum. Stiind cat de greu este sa aduni o masa de cateva mii de oameni ca sa semneze o petitie pentru ceva sau impotriva a ceva, ma intreb ce forte si ce surse de finantare au reusit sa stranga 10 000 de oameni, intr-un orasel prapadit cum este Barladul, ca sa demonstreze impotriva posibilei exploatari a gazelor de sist (chestie care ar incurca pe un termen destul de lung interesele rusesti in directia resuscitarii influentei lor si tendintelor lor de refacere imperiala, la nivel economic de data asta). In acelasi context as inscrie si luptele care se dau pe controlul justitiei. Este evident ca un judecator oarecare din tara poate fi controlat (ca sa se respecte de fatada principiul separatiei puterilor in stat) numai de catre CSM prin Inspectia Judiciara. Ori in momentul in care ai un corp judecatoresc obedient sau doar inconstient, singura autoritate care poate face ordine si poate repune lucrurile pe fagasul lor normal, este CSM. Nu mai aduc in discutie faptul ca este si complet anormal si complet neprofesionist ca un corp judecatoresc sa ceara demiterea unor colegi din CSM doar votand si nu argumentand. Cine si ce anume a influentat atitudinea profesionala a acestor slujitori ai LEGII? As indrazni sa introduc in ecuatie urmatorul rationament: doar un judecator poate sa puna in aplicare o masura punitiva impotriva unui cetatean (daca se doreste salvarea aparentelor democratice) sau a unei publicatii sau post tv (potrivnic unei puteri) in cazul in care cetateanul sau jurnalistul ar avea o atitudine critica sau ar protesta. Si atunci este nevoie de un CSM care sa nu reactioneze la eventualele abuzuri din justitie. Iar in cazul asta intreb si ma intreb: urmeaza cumva sa se schimbe ceva legi referitoare la protestul cetateanului sau la activitatea jurnalistului?
     La fel de ingrijoratoare este atitudinea vizibil partinica a unor ONG-uri cu pretentii de reprezentante ale societatii civile si folosite de puterea politica tocmai ca sa dea acea spoiala de consultare a societatii civile. Imi este mai mult decat edificatoare atitudinea Pro Democratia care, dupa ce a fost cumparata de puterea politica prin subventii de la stat, a devenit de o obedienta mai mult decat gretoasa prin activitatea leader-ului ei, domnul Parvulescu. Ca se intampla asa, nu ar fi nimic nefiresc in climatul mioritic dambovitean. Partea proasta este ca tocmai acest ONG a fost nominalizat (pe ce criterii?) sa aduca propuneri din partea societatii civile (????) la intocmirea noii Constitutii.
      Nu ar fi de neglijat nici obstinatia cu care guvernantii incearca sa duca cu presul populatia cu teme derizorii cum ar fi admiterea in spatiul Schengen (la ce foloseste cetateanului mediu care poate oricum sa iasa din tara o data la nu stiu cati ani si sa se plimbe pe oriunde?), pericolul unguresc (crede cineva ca ar putea Tinutul Secuiesc sa se uneasca cu Ungaria?), aducerea osemintelor lui Brancusi in tara (chestie care ar trebui facuta la nivel de Minister al Culturii si nu la nivel de premier) si, bineinteles, eternul Basescu. De ce nu este mediatizata actiunea Guvernului in directia curatirii societatii de prea multii infractori politici? De ce nu sunt intens mediatizate masurile de crestere economica?  Cumva pentru ca aceste teme cu adevarat majore pur si simplu nu inregistreaza niciun fel de crestere? Cum ma, oameni buni? Dupa un an de zile in care astia au puterea aproape absoluta, mai este Basescu sursa tuturor relelor? Pai s-a vazut ca judecatorii actioneaza in sensul dorintelor puterii actuale. Serviciile de informatii au la conducere oameni proveniti din actuala putere politica (norocul Romaniei este ca sefii acestor servicii se socotesc intai romani si abia apoi fosti membri ai unor partide). Cum ma, oameni buni? Puteti spune ca dupa un an de zile aveti semnele unui trai mai bun? Cum ma, oameni buni? Dupa un an de zile (Ungureanu a fost dat jos dupa 72 de zile pentru mult mai putin) astia reusesc doar sa duca inflatia pe inalte culmi de progres, sa duca la descrestere economica, sa mareasca numarul somerilor, sa impuna  noi impozite, sa creasca numarul celor din aparatul administrativ central si local pe banii vostri iar voua va place? Cum ma, oameni buni? Pe aia i-ati vrut jos pentru ca vi se pareau prea multe cele 300 de capuse propuse iar astia le-au dublat  numarul si voua va place?
     In atare situatie stau si ma intreb tamp cum Dumnezeului cetateanul mediu se lasa prostit cu aceleasi marote si mai tampe decat mirarea mea: ungurii si Basescu.

Niciun comentariu: