joi, 7 iunie 2012



       Un primministru captiv


       Realitatea romaneasca este marcata de patru absente. Televiziunile pro USL (antenele si realitatile) care nu observa deloc inadvertentele si deja abuzurile puterii, care se prefac ca nu vad balbele si nepriceperea puterii, matrapazlacurile, politica de dictat si promovarea a tot felul de neispraviti, inlocuirea in graba a unei clientele cu o alta clientela si mai vorace si inca multe altele pe care o televiziune profesionista si obiectiva, asa cum se declara, ar fi imposibil sa nu le comenteze. A doua absenta  notabila este cea a distinsului isteric Crin Antonescu. Daca in perioada de activism opozant era extrem de vocal si vizibil (inclusiv cu camasa scoasa si descheiat la slitz), de ceva vreme este complet invizibil. Cred ca dincolo de declaratiile de dragoste eterna, ceva scartaie deja in USL. Nu ceea ce nu face domnul Antonescu este ingrijorator ci aruncarea in planul doi a PNL. A treia absenta de luat in seama  este cea a PDL-ului. Astia pur si simplu au disparut ca si cand nu ar fi existat niciodata ceea ce dovedeste ca nu au reusit niciodata sa fie un partid de sine statator, bine articulat si cu o osatura bine conturata. Deruta si degringolada in care a intrat acest partid la primul esec, devedeste faptul ca nu merita sa fie o forta politica de luat in seama. De departe insa absenta cea mai de luat in seama este cea a presedintelui Basescu. Iar omul asta, in cazul in care nu este bolnav, nu il vad infricosat de niciun esec. Dincolo de toate pacatele, stangaciile si incapacitatea domniei sale de a-si negocia pozitia, dincolo de incapacitatea de a fi moderator si factor de echilibru intre puterile din stat, este totusi o personalitate foarte puternica, activa, darza chiar. Ori chestia asta chiar ma pune pe ganduri. Coace iarasi ceva?
       Vizibilitatea domnului Ponta insa (si a PSD-ului in general) este din ce in ce mai mare. Ai zice ca omul asta este indragostit de camera de luat vederi. Este pur si simplu captiv in camera de luat vederi. Dincolo de gafele antologice si de faptul ca ne indeamna continuu sa nu respectam legile si Constitutia atat timp cat domnia sa este primul care da dovada ca le nesocoteste in momentul in care ne propune tot felul de nazbatii pe care Constitutia le reglementeaza fara echivoc, distinsul premier devine din ce in ce mai captiv in propriul orgoliu si in propriul narcisism politic. Prea desele "stangacii" (am pus ghilimele ca sa sugerez faptul ca sunt de fapt actiuni deliberate dar dictate de altii) in numirea unot demnitari de rang mai mic sau mai mare (ultima dintre ele fiind numirea in fruntea ANRE a unui domn care are doua firme  ce activeaza chiar in domeniul gazelor naturale) arata foarte clar faptul ca premierul este deja captiv in jocul de interese al diversilor fomisti revansarzi ai PSD. La fel de captiv este si discursul domnului Ponta. Fie stie ca se pregateste ceva, fie inca nu reuseste sa se desprinda de gaunosenia discusului de politician din opozitie. Domnia sa, din pozitia de prim om al executivului, nu scapa nicio ocazie sa infiereze ciuma portocalie. Ba astazi ne indemna pe toti sa o desfiintam pentru totdeauna. Care ciuma portocalie? Pai astia chiar sunt inexistenti la ora actuala. Dincolo defaptul ca nebunia rosie mi se pare ceva mai perversa, mai aroganta, mai mincinoasa si mai abuziva decat oligarhia portocalie, personal mi se pare extrem de periculos inclusiv pentru PSD si PNL sa nu aibe opozitie. In definitiv asta este esenta unei societati democratice. Se pare insa ca onomatopeica putere actuala chiar isi doreste sa fie singura in tara. Si pentru ca tot sunt la capitolul discurs, nu pot sa nu remarc faptul ca domnul Ponta este total captiv intr-un anumit tip de discurs de sorginte totalitara. Continua sa fie captiv in ura fata de presedintele in functie. Ma simt indreptatit sa ma gandesc la faptul ca prezenta obsesiei "jos Basescu" din discursul si atitudinea domniei sale escamoteaza de fapt frica si complexul de inferioritate fata de anvergura presedintelui. Pesonal mi se pare si hilara si complet puerila lozinca asta cu demiterea iminenta a presedintelui. Sa nu stie domnia sa ca ar trebui sa demonstreze actiuni ilegale ale presedintelui si ca totul trebuie sa se desfasoare respectand CONSTITUTIA?
       Tind sa cred ca oamenii astia fie sunt inadmisibil de prosti daca sunt in stare sa ne ia pe toti de prosti, fie pur si simplu gustul puterii i-a imbatat atat de abitir pe toti incat chiar nu le mai pasa de ceea ce am putea gandi toti ceilalti si atunci atitudinea abuziva le devine singura atitudine comportamentala.
       Pe eventualul cititor il indemn sa mearga sa voteze. Este un drept pe care multi dintre noi nu l-am avut. Voteaza cu cine vrei tu, dar voteaza cu mintea nu cu ovarele sau cu testicolele. Voteaza pentru ca ulterior sa ai tot dreptul sa injuri si sa analizezi. Voteaza pentru ca altfel iarasi o minoritate iti va impune un nume in care nu ai incredere.

   

Niciun comentariu: