marți, 5 februarie 2013





      Un parlament fara doctrine   

      Nu indraznesc sa vorbesc despre dreapta parlamentara pentru ca ar trebui in cazul asta sa vorbesc despre hibernare, despre prea asteptata transhumanta si as ajunge la metempsihoze prapadine in nevroze. Asa ca am sa incerc sa vorbesc despre magarul prietenului meu, Dan Mihalcioiu, Cacarau pre numele lui liberal (la magar si la profesia magarului ma refer). Ei bine, magarul asta (asa am inteles)  a uzurpat indeletnicirea de baza a unui mai celebru contemporan (omonim?) al sau, si anume, aceea de a fi magar. Sincer sa fiu, avand in vedere dotarile naturale ale unui magar (eu la incapatanare ma refer, ce credeati?) ca simbol al barbatiei atitudinale, mi se pare complet nepotrivit si nedrept sa compari orice vietuitoare cu distinsul magar (eu la Cacarau al lui Dan ma refer). Cu atat mai mult cu cat destoinicul patruped bate de departe disponibilitatea (atunci cand este vorba despre munca) oricarei vietuitoare, fie ea si lucratoare intamplatoare si vremelnica in (dez)interesul alegatorului.  Evident cand vorbesc despre Cacarau magarul (al lui Dan),  imi vine in minte un mai celebru magar,  cel al lui Buridan. Asta (magarul) s-a distins prin prostie: a murit de foame intre o capita de fan si una de lucerna pentru ca nu se hotara din care sa manance. Si uite asa aceasta inhibitie duala m-a indemnat sa ma gandesc la magaro-camila (doctrinar vorbind: unul mic si prapadit dar cu raget mare si unul mare si patat dar cu capul in nori) ce conduce in momentul asta tara.

        Ca principiu (la politici economice ma refer)  mi se pare normal ca stanga sa aibe in vedere, in principal, politici sociale concomitent cu sustinerea micilor intreprinzatori si suprataxarea marilor entitati economice si a marilor averi. Este in concordanta cu doctrinele de stanga. Ceea ce se intampla insa in abordarile bugetare ale acestui guvern, contravine acestui principiu stangist. In sensul ca toate, dar absolut toate masurile fiscale si economice avute in vedere, lovesc in primul rand in micul intreprinzator si in micul proprietar. Sa fie oare guvern de dreapta? Nu, nu este nici guvern de drepta cu toate ca are un program comun cu acel partid cu pretentii liberale dar ale carui  politici economice nu au absolut niciun fel de legatura cu liberalismul. Doctrina liberala este ultima care ar putea fi luata in calculul acestui partid care isi aroga, in mod complet nedrept, titulatura de partid liberal. Ei sustin un program economic ce nu are deloc in vedere relaxarea fiscala ci exact cresterea fiscalitatii. In loc sa militeze pentru o actiune minimala a statului in economie, sustit absolut orice masura care are menirea sa faciliteze  interventia statului in viata economica privata. Si mai aberant este ca politicile de protectie sociala (masuri care au la baza sufocarea sectorului privat concomitent cu favorizarea sectorului bugetar, mult mai mic numeric si de o importanta fiscala mult mai mica decat sectorul privat) sunt gestionate de un ministru liberal.  Si o face temeinic exact in contradictie cu principiile liberale. Cumva este explicabila atitudinea acestui partid atat timp cat, incepand cu presedintele PNL (un obscur profesoras care nu s-a facut niciodata remarcat decat prin chiul si o nervozitate continua ce te indeamna sa crezi ca ar trebui sa isi faca periodic temeinice controale psihiatrice), majoritatea demnitarilor PNL nu au construit niciodata o entitate economica, nu au avut niciodata o actiune antreprenoriala sau manageriala care sa ii faca sa simta economia reala. Este firesc sa se gandeasca in primul rand la sectorul bugetar atat timp cat majoritatea acestor demnitari provin din sectorul bugetar. Oare ce ce si-or zice liberali? Atentie, nu ma refer la acei directori care si-au facut averile din gestionarea defectuoasa a unor spitale, societati comerciale ale statului sau deconcentrate, la cei care si-au construit averile prin afaceri cu statul sau manareli de partid.
       Este chiar surprinzator faptul ca masa cea mare de sustinatori PNL, dar si PSD (in general oameni cu vederi economice de dreapta sau ferme de stanga) pot sa accepte o asemenea anomalie. Pe de alta parte, nici guvernare de stanga nu este pentru ca masurile luate il lovesc in primul rand pe omul sarac si pe micul intreprinzator dar ii favorizeaza pe marii posesori de procese penale (coruptie, trafic de influenta, devalizari), pe marii proprietari de trusturi media, pe marii profitori de pe urma contractelor cu statul, Si atunci se naste intrebarea fireasca: voi cei care i-ati votat, ce ati votat de fapt? Doar impotriva lui Basescu? Pai nu Basescu candida pentru Parlament. Stiiiiiiuuuuu… o sa imi spuneti ca ce sa facem, ca nu sunt bani, sa avem rabdare, sa…, sa… , sa… Bai, ma lasi?



Un comentariu:

moshu49 spunea...

dacă "doctrină" nu'i, în (in)cultura mea politică i'aş zice, nu că ar rima, "latrină". ;)
iar la toată antanta asta, "anus contra naturii" (v. Marius Oprea, că mi'a plăcut). :)